Kulhydrattælling

At tælle og vurdere de kulhydrater du spiser kan hjælpe dig til at spise, hvad din krop har brug for. På den måde kan du opnå en bedre regulering af din diabetes.

Kulhydrater er et af de fire energigivende næringsstoffer i vores mad. De øvrige er fedt, proteiner og alkohol. Indholdet af de forskellige næringsstoffer varierer fra fødevare til fødevare.

Det er primært kulhydraterne i maden, der får dit blodsukker til at stige efter et måltid. Derfor er det vigtigt, at du ved, hvor mange kulhydrater, du får i et måltid, og en metode til at beregne det er kulhydrattælling.

Hvad er kulhydrattælling?
Kulhydrattælling er en metode, som du kan til at beregne dit insulinbehov mere præcist i forhold til den mad du spiser - dette uanset om det er rugbrød eller kage. Når du tæller kulhydrater, er det primært mængden af kulhydrater, du fokuserer på.

Diætisterne på Steno Diabetes Center arbejder med 2 niveauer af kulhydrattælling med det formål at hjælpe dig med at opnå en bedre regulering af dit blodglukose.

Niveau 1 - Basal kulhydrattælling
Her bliver du i stand til at vurdere kulhydratkilder og mængder samt hvordan de påvirker dit blodsukker. Du lærer at vurdere kulhydrater (portioner og måltider), anvende kulhydratlister og læse næringsdeklarationer og der arbejdes med en individuel plan i forhold til fordeling af dine kulhydrater i maden og regelmæssighed i dine måltider i løbet af dagen.

Niveau 2 – Udvidet kulhydrattælling
Overordnet set går metoden ud på, at du mere nøjagtigt doserer insulin efter, hvor mange kulhydrater du spiser. På den måde kan du opnå mere fleksibilitet i dine måltider og færre udsving i blodsukkeret.

Du lærer at beregne din insulinmængde ud fra dit indtag af kulhydrater, dit aktuelle blodsukker samt dit fysiske aktivitetsniveau. Til dette bruges forskellige regneregler (insulinfølsomhed og kulhydratratio) og det er nødvendigt at udfylde arbejdspapirer for at opnå god forståelse og erfaringer med at vurdere sammenhænge mellem din kulhydrat-/insulinmængde, dine måltider, dit blodsukker og fysisk aktivitet i forhold til blodsukkeret.

Hvem kan have glæde af kulhydrattælling?
Alle patienter i behandling med hurtigvirkende analog insulin (pen eller pumpe) kan have glæde af udvidet kulhydratælling til at opnå en bedre blodglukoseregulering.

Det er en forudsætning, at du er blevet undervist og har opnået færdigheder i basal kulhydrattælling for at du kan anvende metoderne i udvidet kulhydrattælling.

Sidst opdateret 05-12-2016

Steno udbyder løbende kurser i både basal og udvidet kulhydrattælling. 
Se aktuelle kurser 

Mad til alle

Denne måneds opskrift er perlebyg med grønt. Du finder den sammen med en masse andre opskrifter, som afdelingen for Mad og Ernæring har udarbejdet.