Graviditet

Har du type 1 diabetes og ønsker at blive gravid, er der en række forhold, der bør planlægges for at optimere forløbet af en graviditet. I graviditetsambulatoriet på Steno kan vi vejlede dig gennem graviditetsplanlægning og graviditet i tæt samarbejde med det hospital, hvor du skal føde. 

Vi anbefaler, at du anvender prævention, indtil du får grønt lys til graviditet fra læge i graviditetsambulatoriet.  

God behandling og kontrol af diabetes før og under graviditet øger chancen for at du får et sundt og rask barn. 
 
Høj blodglukose kan skade den normale fosterudvikling. I uge 3-8 bliver organerne anlagt, og på dette tidspunkt kan høj blodglukose forårsage misdannelser. Befrugtningen sker omkring 2 uger før forventet menstruation. Det betyder, at de færreste er klar over, at de er gravide, før der er gået mindst 2-3 uger af graviditeten. 

Din langtidsprøve (HbA1c) bør være under 53 mmol/mol, før du bliver gravid og lavere under graviditet.

Læs mere i pjecen om planlægning af graviditet

Forebyggende samtaler 
Hvis du planlægger graviditet, kan du få din behandler på Steno til at henvise dig til graviditetsambulatoriet. Her vil du få tilrettelagt et individuelt program for din diabetesbehandling for at gøre reguleringen så god som mulig inden graviditeten.

Vi anbefaler, at du taler med graviditetsambulatoriets diabetessygeplejersker om dagligdagen med diabetes og om fysiske og psykiske udfordringer, som du finder svære. Det er vigtigt at adressere dette inden graviditet, for at du kan være bedre rustet til at håndtere både din graviditet og dit liv som nybagt mor med diabetes.

Forløbet under graviditet
Vi følger dig tæt og ser dig til konsultation med 1-2 ugers intervaller igennem hele graviditeten. Ambulatoriet har åbent hver torsdag formiddag. 

Ved dine besøg har vi fokus på:
  • Blodglukosemåling og insulinjustering – det kræver særlig opmærksomhed at være velreguleret under en graviditet, fordi dit insulinbehov ændrer sig meget under graviditeten
  • Undgå insulintilfælde, som kræver hjælp til behandling fra andre – vi anbefaler, at du i hjemmet opbevarer en glucagonpen
  • Mad og motion – af hensyn til din diabetesregulation og normal fostervækst er det vigtigt med en passende vægtøgning under graviditeten 
  • Screening for stofskiftesygdom og for komplikationer i øjne og nyrer 
  • Livet efter graviditeten – du vil opleve fysiologiske ændringer efter fødslen – særligt i forhold til amning og lav blodglukose


I graviditetsambulatoriet vil du møde

Overlæge Henrik Ullits Andersen
Overlæge Lene Ringholm
Overlæge Amra Alibegovic
Diabetessygeplejerske Jette Normann Christensen
Diabetessygeplejerske Lene Dobson
Klinisk diætist Anne Grynnerup Skouboe


Sidst opdateret 04-01-2017

På Diabetesforeningens debatforum kan du møde andre gravide i samme situation som dig selv.

App for gravide med diabetes

Læs interviewet med en dansk kvinde med diabetes, som har været med til at udvikle den første app for gravide kvinder med diabetes.